Nederlands (NL) German (DE)

Externe toepassingenVoor een optimaal lokaal effect van werkzame stoffen zijn verschillende toedieningsvormen mogelijk. De keus voor een basisproduct waaraan die werkzame stof wordt toegevoegd hangt af van het beoogde effect. Dat kan zijn een crème (vaste olie-in-water emulsie), een zalf (vette, watervrije basis), een lotio (een vloeibare vorm op basis van water en/of alcohol en/of glycerine), een milk (vloeibare emulsiebasis), een shampoo etc. De vuistregel is: op een natte huid nat appliceren (creme, lotio, milk etc) en op een droge huid droog appliceren, dat wil zeggen een watervrije basis. Verder bestaat er voor lokale toepassingen gorgeldranken en oog,- neus,- en oordruppels. Daarnaast zijn er basisprodukten ten behoeve van niet-lokale werking, zoals zetpillen, clysma’s , ovulen en vaginaalspoelingen.

Er zijn meerdere soorten zalfbasissen, w/o emulsies, crème-basissen en o/w-emulsies. Het is dus zaak om de juiste kruidenpreparaten (zoals vloeibare extracten, etherische oliën) in de juiste basis te brengen naargelang het doel van het preparaat.

Als werkzame stoffen in deze basisproducten kunnen ruwe kruiden in poedervorm en extracten worden gebruikt. De meeste externe bases hebben wij kant en klaar op voorraad. Zo kunnen wij iedere samenstelling direct voor u bereiden. In de NatuurApotheek gebruiken wij voor de plantaardige huidpreparaten (=dermatica) naast de voorgeschreven beoogde en geschikte basis meestal 20% tinctuur van het gevraagde plantenmengsel. Verder kunnen ook etherische oliën in een basis verwerkt worden.

Crèmes en zalven worden standaard in een tube afgeleverd.